Neler yeni
XenForo Bannerlar

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🎉 Forum Sitemizin Kuruluş Yıldönümüne Özel
🏷️ Tüm Banner Alanlarında %70 İNDİRİM!
Geçerlilik: 11/04/2025 - 11/05/2025
🔍 Detaylar İçin Tıkla

Sağlık - Bakım Sahurda Yapılan En Büyük 7 Hata! Neden Erken Acıkıyorsunuz?

Fatih Bulut

Süper Üye
Dc
fatihbulut

Sahurda Yapılan En Büyük 7 Hata! Neden Erken Acıkıyorsunuz?​

image_fx_ - 2025-03-10T113618.887.png

Ramazan ayında oruç tutarken sahur, gün boyunca tok ve enerjik kalmamı sağlayan en önemli öğünlerden biri. Ancak bazen sahurda farkında olmadan yaptığım hatalar nedeniyle gün içinde erken acıkıyor, halsiz hissediyor veya susuzluk çekiyorum. Sahur öğününü doğru planlamak, gün boyunca daha rahat oruç tutmama yardımcı olabilir. Peki, sahurda yapılan en büyük hatalar neler ve bunlardan nasıl kaçınabilirim? İşte sık yapılan 7 hata ve doğru çözümleri!

1. Sahuru Atlamak veya Yetersiz Beslenmek

Bazı günler sahura kalkmadan oruç tutmayı tercih edebilirim ya da yalnızca bir bardak su içerek geçiştirebilirim. Ancak bu büyük bir hata! Sahuru atladığımda ya da yeterli beslenmediğimde, vücudum enerji depolayamaz ve gün içinde daha çabuk acıkırım, kan şekerim düşer ve halsizlik hissederim.

Ne yapmalıyım?

• Sahuru mutlaka yapmalı ve dengeli bir kahvaltı veya hafif bir ana öğün tercih etmeliyim.
  • Protein, sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidratlar içeren besinler tüketmeliyim.

2. Aşırı Karbonhidrat ve Şeker Tüketmek

Bazı günler sahurda ekmek, simit, börek veya tatlı gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler tercih ediyorum. Ancak bu tür yiyecekler kan şekerimi hızla yükseltip düşürdüğü için erken acıkmama neden oluyor.

Ne yapmalıyım?

• Beyaz ekmek, hamur işleri ve şekerli gıdalar yerine tam tahıllı ekmek, yulaf ve protein açısından zengin yiyecekler tüketmeliyim.
  • Glisemik indeksi düşük besinleri tercih ederek tokluk süremi uzatabilirim.

3. Yeterli Protein Almamak

Protein, tokluk süresini uzatan en önemli besin öğelerinden biri. Eğer sahurda yeterli protein almazsam, gün içinde daha hızlı acıkırım ve kas kaybı yaşayabilirim.

Ne yapmalıyım?

• Sahurda yumurta, yoğurt, peynir, süt, fındık ve badem gibi protein kaynaklarını eklemeliyim.
  • Bitkisel ve hayvansal proteinleri dengeli şekilde tüketmeliyim.

4. Çok Tuzlu ve İşlenmiş Gıdalar Tüketmek

Zeytin, salam, sucuk gibi tuzlu yiyecekleri fazla tükettiğimde ertesi gün susuzluk hissim artıyor ve oruç süreci benim için daha zor geçiyor.

Ne yapmalıyım?

• Aşırı tuzlu yiyeceklerden kaçınmalı, daha hafif ve doğal besinleri tercih etmeliyim.
  • Evde hazırladığım yiyeceklerde tuz miktarını azaltmalıyım.

5. Yeterince Su İçmemek

Sahurda yeterli miktarda su içmediğimde gün boyunca baş ağrısı, halsizlik ve susuzluk hissi yaşayabilirim. Üstelik vücudum susuz kaldığında metabolizmam yavaşlar ve kendimi daha yorgun hissederim.

Ne yapmalıyım?

• Sahurda en az 2-3 bardak su içmeliyim.
  • Çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri sınırlamalıyım, çünkü bunlar vücudumun su kaybetmesine neden olabilir.
  • Su içmeyi sahur bitimine bırakmak yerine yavaş yavaş tüketmeliyim.

6. Kızartma ve Ağır Yağlı Yiyecekler Yemek

Bazı günler sahurda kızartılmış veya aşırı yağlı yiyecekler tükettiğimde midemde rahatsızlık hissediyorum ve gün içinde enerjim düşüyor. Ayrıca bu tür yiyecekler sindirim sistemimi zorladığı için oruç sürecinde rahatsızlık hissedebilirim.

Ne yapmalıyım?

• Daha hafif pişirme yöntemleri kullanarak (ızgara, haşlama, fırın) midemi korumalıyım.
  • Kızartma yerine sağlıklı yağlar içeren besinler (zeytinyağı, ceviz, avokado) tüketmeliyim.

7. Hızlı ve Dengesiz Beslenmek

Sahur vaktinin sınırlı olması nedeniyle bazen hızlıca yemek yemek zorunda kalıyorum. Ancak hızlı yemek yediğimde sindirim sistemim zorlanıyor ve mide rahatsızlıkları yaşayabiliyorum. Ayrıca dengesiz bir öğün tükettiğimde gün içinde daha çabuk acıkıyorum.

Ne yapmalıyım?

• Yavaş ve bilinçli şekilde yemek yemeliyim.
  • Protein, sağlıklı yağ ve karbonhidrat içeren dengeli bir öğün hazırlamalıyım.
  • Lif açısından zengin sebze ve tam tahıllı ürünler tüketerek sindirimi kolaylaştırmalıyım.

Sonuç: Doğru Sahur Alışkanlıkları ile Oruç Sürecini Kolaylaştırabilirim

Sahur, oruç sürecini daha rahat ve sağlıklı bir şekilde geçirmemi sağlayan en önemli öğünlerden biri. Eğer yanlış besin tercihleri yaparsam veya yetersiz beslenirsem, gün içinde açlık ve susuzluk hissim artar. Ancak sahurda doğru besinleri tüketerek ve sağlıklı alışkanlıklar edinerek gün boyu daha enerjik ve tok kalabilirim.

Anyturtle2

Süper Üye
bugun uyandığımda açtım o kadar diyorum

Nixonsboy1

Süper Üye
ne yaparsam yapaayım genede acıkıyorum ya

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar