- Dc
- fatihbulut
Metin2 PvP Server Açma: Başarılı Olmanın 10 Altın Kuralı
Sevgili Metin2 server sahipleri ve bu zorlu, ancak heyecan verici sektöre adım atmak isteyenler!
Metin2 PvP server kurmak, dışarıdan göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Başarılı olmak, sadece sağlam bir oyun dosyasına sahip olmaktan çok daha fazlasını gerektirir; sistemli bir yönetim, kusursuz teknik altyapı ve stratejik pazarlama şarttır.
Tecrübeli server yöneticilerinin bizzat hazırladığı bu rehberde, sunucunuzun uzun ömürlü olması ve oyuncu kitlesini koruması için bilmeniz gereken 10 altın kuralı sizin için bir araya getirdik.
Sevgili Metin2 server sahipleri ve bu zorlu, ancak heyecan verici sektöre adım atmak isteyenler!
Metin2 PvP server kurmak, dışarıdan göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Başarılı olmak, sadece sağlam bir oyun dosyasına sahip olmaktan çok daha fazlasını gerektirir; sistemli bir yönetim, kusursuz teknik altyapı ve stratejik pazarlama şarttır.
Tecrübeli server yöneticilerinin bizzat hazırladığı bu rehberde, sunucunuzun uzun ömürlü olması ve oyuncu kitlesini koruması için bilmeniz gereken 10 altın kuralı sizin için bir araya getirdik.
Bölüm 1: Server Files ve Donanım (Teknik Temeller)
Bir PvP sunucusunun başarısının %50'si, kusursuz bir teknik altyapıdan geçer.1. Files Seçimini Açılıştan Önce Yapın
Server files türünü (Vs'lik, Emek, Orta Seviye) daha serverı açmadan seçmeli ve bir daha kesinlikle değiştirmemelisiniz. Files değişirse oyuncular sunucuda durmaz. Files'ın temiz, virüssüz, optimize edilmiş ve CPU/RAM kullanımı açısından hafif olması çok önemlidir. Örneğin, emek yaparsanız oyuncular kolay kolay gitmez çünkü item yapmaya uğraşmışlardır. Orta seviye yapıyı tercih ederseniz, NPC'de Çelik, Yarı İnsani, Zehir Kılıçları gibi itemleri bulundurmayarak oyuncuların bu itemleri düşürmeye uğraşmasını sağlayabilir, böylece köyü biraz daha dolu gösterebilirsiniz.2. Güvenilir ve Optimize Edilmiş Bilişim Şart
Sunucu özellikleriniz bir oyunu çalıştırmaya yetecek kapasitede değilse bu iş baştan biter.- Lokasyon: Oyunun daha hızlı olması için Türkiye (TR) lokasyonlu sunucu tercih edin, en fazla Avrupa lokasyonlu olabilir.
- Güvenlik: DDoS koruması (Gbit paketler halinde satılır) ve güvenlik duvarı olmalıdır. Yoksa sunucunuz spam veya inject saldırılarıyla çökebilir.
- Destek ve Kontrol: Teknik destek sağlayan bir şirket seçmeli ve sunucunuzun devamlı kontrol ve optimizasyonunu yapacak uzman bir teknik elemanınız olmalıdır.
- Yedekleme: Sunucunuzun güvenli bir şekilde çalışıp düzenli olarak yedek alındığından emin olmalısınız.
3. Güvenliği ve Hile Korumasını Kurun
Oyuncu bilgilerinizi korumak için Putty ve Navicat şifreleri kolay ve aynı olmamalıdır; uzun ve zor şifreler kullanın.- Hile Koruması: Serverınızı hilelerden korumak için Hackshield, Otopack gibi yazılımlar kullanmanız gerekir.
- Uzman Yardımı: Karacabay Yazılım gibi tanınan firmalar, bu yazılımları sunucunuza kurabilir. Bu, tek seferlik ödeme ile sunucuya kesinlikle kurdurulması gereken bir sistemdir.
Bölüm 2: Hazırlık ve Pazarlama (Oyuncu Toplama)
Oyuncu toplama, işin en önemli yanıdır; oyuncu olmadan server bir işe yaramaz.4. Özgün ve Kontrol Edilmiş İsim Seçin
İlk olarak daha önce kullanılmamış bir server adı bulmalısınız. Mesela "KralMt2" gibi bir ismi Google'da arattığınızda binlerce server çıkarsa, sizin serverınızla çakışacak veya eski serverların görselleri çıkacaktır. Bulduğunuz server adını Google'da aratın, çıkmazsa kullanabilirsiniz.5. Beta Testi Yapın ve Açıkları Kapatın
Oyununuzu hemen açıp oyuncuların girişine izin vermeyin.- Kontrol: Files'ı seçtikten sonra harita, ışınlanma yüzüğü, şebnemler, efsun oranları, pelerin ve NPC'lerde eksik item olup olmadığını kontrol edin. Buz Zindanı, Örümcek Zindanı gibi yerlere ışınlanıp bug vb. sorun var mı diye bakın.
- Meydan Okuma: Bir beta aşaması açın. Facebook gibi kanallarda "Hile engelli, %100 hilesiz isteyen deneyebilir" gibi iddialı kelimeler kullanın. Bu, hile yazan kişilerin sunucunuzla uğraşmak için gelmesini sağlayacaktır, böylece yapılan hileleri not alıp çözebilirsiniz.
6. Profesyonel Alan Adı ve Reklam İçeriği Kullanın
- Alan Adı: Serverınızın Com, Net ya da Org uzantılı olması gerekir, bu profesyonellik katar. Subdomainler (kralmt2.dasdasdBilişim.com gibi) yüksek oranda oyuncu toplayamaz.
- Görsel ve Video: Sitenizin en azından amatör bir logosu olmalı. Server'ınızın videosunu yapabilirseniz bir adım önde başlarsınız. Pro Vegas programıyla basit bir intro yapıp, birkaç Metin2 VS, lonca veya event videosu ekleyerek videonuzu hazırlayabilirsiniz.
- Tanıtım Konusu: Tanıtım yazınız ilgi çekici resimlerle özen gösterilerek hazırlanmalıdır. Bu konuları Turkmmo gibi Metin2 forumlarında yayınlayıp güncel tutmanız gerekir.
Bölüm 3: Yönetim ve Oyuncu İlişkileri
Oyun Yönetimi kolay gözükse de, oyuncularla samimi olursa işiniz zorlaşır.7. GM'leri Dikkatli Seçin ve Bilgileri Paylaşmayın
GM'de (Oyun Yöneticisi) çok önemlidir. Hiçbir şeyden anlamayan bir GM oyunculara sataşabilir veya sürekli gözüküp onları rahatsız edebilir.- Seçim: Tanımadığınız kişileri GM yapmayın. Yakın çevrenizde bu işten anlayan, güvenilir arkadaşlarınızı yapmanız daha mantıklıdır.
- Bilgi Güvenliği: Server bilgilerinizi (Putty, Navicat şifreleri) kesinlikle hiç kimseyle paylaşmayın.
8. Oyuncularla Aranıza Mesafe Koyun
- Samimiyet Dengesi: Oyuncularla iyi ve cana yakın davranın, ancak tepenize çıkmalarına izin vermeyin.
- İletişim: Oyuncular size "GM pm at, önemli bir şey diyeceğim" şeklinde PM atarsa sakın PM atmayın. Bunun yerine, iletişim kurmak için Facebook (fb.com/kralmt2 gibi) veya Skype adresi vererek soru ve önerileri buraya yönlendirdiğinizi duyurun.
9. Eşitlik ve Kuralları Sağlayın
- Eşit Davranış: Oyunda kesinlikle herkese eşit davranmanız gerekir. Eğer arkadaşınıza +9 Zehir Kılıcı gibi itemler verirseniz, diğer oyuncular bu serverda durmaz.
- Kurallar: Küfür veya bug gibi durumlarda önce uyarı verin, tekrarlanması halinde birkaç günlük ban cezası uygulayın.
10. Etkinlik ve Pazar Dengesi
Serverların vazgeçilmezi eventlerdir. Haftada birkaç defa, özellikle hafta sonları, Event veya Turnuva gibi etkinlikler yapmalısınız.- İtem Satışı: Serverınız belirli bir online kitleye (örneğin 1-2 hafta sonra 40-50 kişi) ulaşmadan satış yapmayın.
- Edit Satışı: Eğer edit (efsunlu) satış yapacaksanız, tanıtım konunuzda "Server editsizdir" yazmayın. Editsiz satış yapmak en iyi yöntemdir; bu sayede Emek serverlarda iç itemleri (Çelik Zırh, Triton vb. zor düşen itemler) markette satabilir, hem oyuncular eşit kalır hem de elinize para geçmiş olur.
Başarılı bir Metin2 PvP sunucusu kurmak, tıpkı iyi bir orkestra yönetmeye benzer. Her enstrümanın (files, hosting, reklam) uyum içinde çalışması ve orkestra şefinin (yöneticinin) disiplinli olması gerekir. Sistem kurulduktan sonraki başarınız, yönetimdeki titizliğinizle mümkündür..