- Dc
- fatihbulut
Sosyal Medya Bağımlılığı: Nasıl Fark Edilir ve Aşılır?
Günün hangi saatinde olursa olsun, elimiz farkında olmadan telefona gidiyor. “Bir bildirim var mı?” diye bakarken kendimizi bir anda Reels’lerde, tweet’lerde ya da paylaşımlarda kaybolmuş buluyoruz. Saatler akıp gitmiş, yapılacak işler kalmış ama ekran başındayız.Peki bu sadece alışkanlık mı, yoksa sosyal medya bağımlılığı mı?
Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir?
Sosyal medya bağımlılığı, kişinin dijital platformlara sürekli ve kontrolsüz bir şekilde zaman ayırmasıdır. Bu durum zamanla kişinin iş, okul, özel hayat ya da ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir.Özetle: Sosyal medyada “birkaç dakika” diye girip saatlerce çıkamıyorsan, dikkat etmen gereken bir şey var demektir.
Bağımlı Olduğunu Gösteren 7 İşaret
- Uyanır uyanmaz telefona bakmak
Sabah gözünü açar açmaz Instagram ya da TikTok’a giriyorsan bu bir sinyal olabilir. - Bildirim gelmese bile uygulamaları sürekli kontrol etmek
Telefon titrememiş olsa bile elin otomatik olarak sosyal medya simgelerine gidiyorsa, bu bir alışkanlıktan fazlasıdır. - Sosyal medya olmadan huzursuz hissetmek
İnternet kesildiğinde ya da telefon elinde olmadığında kendini boşlukta hissediyorsan, bu duygusal bir bağlılık işaretidir. - Gerçek hayattaki ilişkilerin zarar görmesi
Ailene, arkadaşlarına ayırman gereken zamanı ekran başında harcıyorsan, bu ciddi bir problemdir. - Zamanın nasıl geçtiğini fark etmemek
“Sadece 10 dakika bakacaktım” deyip 2 saat geçmişse, bu seni yönetmeyen bir alışkanlık halini almış olabilir. - Sosyal medyada olmadığında kendini eksik hissetmek
Gündemi kaçırma korkusu (FOMO) yaşıyor musun? Bu da bağımlılığın bir parçasıdır. - Gerçek hayatta tatmin yerine, beğenilerden tatmin olmak
Paylaştığın bir gönderinin beğeni alıp almaması ruh halini etkiliyorsa, dikkatli olmalısın.
Sosyal Medya Bağımlılığı Nasıl Aşılır?
İyi haber: Bu bir sorun olduğu kadar çözülebilir bir sorun. İşte sana birkaç etkili öneri:1. Ekran Süresi Takibi Yap
Telefonlarda artık ekran süresi izleme özellikleri var. Hangi uygulamada ne kadar zaman geçirdiğini görmek, farkındalık oluşturur.Kendine şu soruyu sor: “Bugün 4 saat TikTok izledim, bu bana ne kattı?”